Kaj Guldbech

24.05.2010 15:30

 Smrteľne chorý Dán odišiel do Švajčiarska, kde podstúpil eutanáziu. Všetko nechal zdokumentovať a zverejniť.

 
 

Kaj Guldbech ochorel na rakovinou pľúc. Vo chvíli, keď bol pripútaný na lôžko a lékari mu dávali posledné týždne života, urobil nezvratné rozhodnutie - odišiel do Švajčiarska, kde podstúpil eutanáziu.


Do Švajčiarska cestujú za smrťou ročně desiatky ľudí. Rozdiel príbehu Kaje Guldbecha je ale v tom, že narozdiel od iných si nechal svoj skon zaznamenať a potom ho dal uveřejnit. Chcel tým svetu vzkázať, že človek má právo rozhodúť o svojom osude.


Aby mohl vypiť roztok, po ktorom zomre, musel prísť na švajčiarskou kliniku Dignitas, protože v Dánsku je  eutanázia zakázaná. Na klinike podstúpilo asistovanú smrť aj niekoľko Čechov.

 

"Problémom v Dánsku sú politici. Témy eutanázie sa veľmi boja. Nerozumiem tomu, veď tu hovoríme o dospelých ľuďoch. Človek by mal mať právo rozhodovať o vlastnom osude. Ľuďom, ktorí sú kvôli vážnej chorobe na pokraji smrti, to neni dovolené. Štát rozhoduje za nich," uvažoval pred smrťou  Guldbech.


Smrťou si bol istý

Posledné dni a hodiny trávil Guldbech se sestrou Elsou Holmovou, ktorá sa o neho starala i v najtažších chvíľach. "Môže to znieť paradoxne, ale mali sme šťastie. Posledné dni, ktoré sme strávili vo Švajčiarsku, boli nádherné. Bolo krásné počasie, trávili sme veľa času v prírode, na prechádzkách mestom, pri rozhovoroch," spomína  so slzami v očiach Holmová.


"Stále môžete zmeniť názor," počul Guldbech na lôžku v Dignitasu. "Som si istý," odvetil vedúcemu Národnej organizácie pre dôstojnú smrť.


Eutanázia za štvrť milióna

Dána vyšla eutanázia zhruba na 10 tisíc eur, čo je v prepočte viac ako štvrť milióna korún. Čiastka zahŕňa náklady na dopravu, poplatok pre Dignitas, kremáciu vo Švajčiarsku a poštovné za transport popola do Dánska.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zdroj:tn.nova.cz/zpravy/zahranici/pribeh-vypil-napoj-smrti-eutanazie-kvuli-rakovine.html

 

https://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/pribeh-vypil-napoj-smrti-eutanazie-kvuli-rakovine.html